Rôzne Správy

Aj na Slovensku môžu vzniknúť epidémie osýpok, varuje hlavný hygienik

Aj na Slovensku môžu vzniknúť malé epidémie osýpok, ktoré patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Pripúšťa to hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ilustračný obrázok k článku Aj na Slovensku môžu vzniknúť epidémie osýpok, varuje hlavný hygienik
Zdroj: pixabay.com

Rodičom preto odporúča dať svoje deti proti osýpkam zaočkovať v rámci povinného očkovania. Celoslovenská zaočkovanosť podľa jeho slov v posledných rokoch klesla z 99 na približne 95 percent.

„Odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti z dôvodu zavádzajúcich informácií a zavádzajúcich argumentov antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali svojho pediatra a diskutovali o možnosti dať zaočkovať svoje deti,“ povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Mikas.

Upozornil, že možnosť importu osýpok na Slovensko sa nedá vylúčiť. Ich epidémie sú v súčasnosti v Rumunsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Belgicku.

Keďže sa v európskych krajinách zaznamenáva množstvo epidémií osýpok, je jasné, že ich vírus cirkuluje v európskej populácii, uviedol Mikas. Na Slovensku je epidemiologická situácia zatiaľ priaznivá.

Vážne ochorenie

„Za posledné roky sme nezaznamenali ani jeden prípad domáceho ani importovaného ochorenia osýpok,“ priblížil Mikas. Posledný bol v roku 2012. Upozornil však, že najmä pediatri a všeobecní lekári pre dospelých by mali byť ostražití a myslieť na to, že sa môžu s osýpkami stretnúť.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča na dosiahnutie dostatočnej kolektívnej imunity proti osýpkam zabezpečiť 95-percentnú zaočkovanosť dvoma dávkami očkovacej látky.

V SR sa proti osýpkam začalo očkovať v roku 1969. V rámci povinného očkovania sa očkujú deti v 15. až 18. mesiaci života a preočkovanie sa vykonáva u detí v 11. roku života.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM