Jozef Gürtler Od Vás

72 hodín dobrovoľníctva v Žiline

Do 72 hodinového maratónu dobrovoľníckych projektov mladých ľudí, ktorý na celom Slovensku prebehol od 7. do 10. októbra, sa zapojili aj dobrovoľníci zo Žilinského kraja (celkovo 23 projektov).

Projekt 72 hodín bez kompromisu sa skladá zo 72 hodinového dobrovoľníckeho maratónu, tisícov detí a mladých ľudí, mimovládnych organizácií a neformálnych skupín, ktoré podporujú myšlienku dobrovoľníctva. Projekt úspešne prebieha už viac ako 10 rokov vo viacerých Európskych krajinách a zapojilo sa do neho viac ako 200 000 detí a mladých ľudí.

Tento doteraz najväčší dobrovoľnícky projekt určený deťom a mladým ľuďom na Slovensku im v termíne od 7. do 10. októbra 2010 umožní, aby vlastnými nápadmi a šikovnosťou vo svojom voľnom čase zmenili prostredie v ktorom žijú k lepšiemu. Pomáhať by im pri tom mali partneri z inštitucionálneho a podnikateľského prostredia, ktorých aktívne oslovia.

Dobrovoľnícke projekty mladých ľudí môžu byť začiatkom posilňovania vzťahov v miestnych komunitách, vytvárania dlhodobých hodnôt a zaujímavých podnetov pre zmysluplné trávenie voľného času. Pod takýmito projektmi si môžeme predstaviť napríklad zorganizovanie tanečného workshopu pre deti zo sociálne slabších rodín, vyčistenie okolia alebo oprava detského ihriska.

S pomocou našich mediálnych partnerov, ktorí regionálne pokrývajú celé územie Slovenska, budeme celoplošne informovať o dobrovoľníckych projektoch verejnosť. Projektom 72 hodín bez kompromisu môžeme na stovkách projektov ukázať silu dobrovoľníckej práce na Slovensku a oživiť diskusiu o jej hodnote v spoločnosti.

„Zapojenie sa do tohto projektu pre nás znamená možnosť viac zviditeľniť dobrovoľnícku prácu našich členov, ktorí počas celého roka pracujú na rozličných projektoch pre mladých ľudí po celom Slovensku. Táto dobrovoľnícka aktivita bude taktiež súčasťou osláv nášho občianskeho združenia. ZKSM totiž tohto roku oslávi dvadsiate výročie jeho vzniku,“ vysvetlila Veronika Janusová, výkonná riaditeľka združenia.

Do 72 hodinového maratónu dobrovoľníckych projektov mladých ľudí, ktorý na celom Slovensku prebehol od 7. do 10. októbra, sa zapojili aj dobrovolníci zo Žilinského kraja (celkovo 23 projektov).

Vyčistili rašelinisko 9.10.2010 sa dobrovoľníci z organizácií DOMKA/LAURA zišli v Námestove. V spolupráci s pracovníkmi zo Správy životného prostredia vyčistili dobrovoľníci vzácne Klinanske rašelinisko. Odstraňovali náletový porast plevelných drevín, aby tak ochránili vzácnu flóru a faunu. Deň zakončili spoločnou opekačkou.

Foto: http://rmsfiles.mladez.sk/…amestovo.zip Video: http://www.youtube.com/watch?…

Informačná kampaň o AIDS a drogách Neformálna skupina dobrovoľníkov v spolupráci s o.z. Stopy začiatkom októbra v Žiline zorganizovala niekoľkodenný program prevencie AIDS a drog pre stredoškolákov. Diskutovalo sa o závislostiach, hodnote vlastného seba či o rodine. Témy prezentovali skúsení lektori a program doplnila hudobná kapela Dizmas z USA.

Foto: http://rmsfiles.mladez.sk/…r_Zilina.zip

Vynovené ihrisko Detské ihrisko pri Saleziánskom dome potrebovalo pred zimou niekoľko opráv. Mladší aj starší dobrovoľníci 8.10. spojili svoje sily, aby opravili poškodené časti a vynovili ho.

Foto: http://rmsfiles.mladez.sk/…o_Zilina.zip Video: http://www.youtube.com/watch?…

viac info na www.72hodin.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM