Igor Petrík Rôzne

5 rád od ostrieľanej kaderníčky zo Žiliny: V čom spočíva tajomstvo pekného účesu?

Vlasy sú korunou krásy pre každú ženu. V čom však spočíva tajomstvo pekného účesu? Spýtali sme sa priamo odborníčky z nášho mesta, ktorá vie, ako na ženské vlasy.

Ilustračný obrázok k článku 5 rád od ostrieľanej kaderníčky zo Žiliny: V čom spočíva tajomstvo pekného účesu?
Zdroj: TASR

Kaderníčka Jolana Hurtalová pracuje v kaderníckom salóne Bianka v Žiline. Opýtali sme sa jej na rady, ako mať kvalitný účes i na ďalšie zaujímavosti či netypické požiadavky.

Trendov je viac

Podľa kaderníčky je hitom a trendom posledných pár týždňov efekt sivých, respektíve šedivých vlasov. „Okrem šedivých vlasov zákazníčky s blond vlasmi túžia po bielych odtieňoch. Každá by chcela mať studený odtieň blond vlasov, nie vlasy so zlatým nádychom a pod. Nie vždy to ide, pretože to, ako blond farba chytí na vlasy záleží od prirodzeného pigmentu vo vlase,“ hovorí.

„Ďalším trendom je odfarbovanie tmavých vlasov na svetlejšie odtiene väčšinou do hnedých odtieňov. Hitom je i ombré – zosvetlenie koncov vlasov, pomocou melíru o jeden až dva odtiene. Zákazníčky si žiadajú i farebné ombré, na princípe pôsobenia melíru a následného tónovania vybranými farebnými odtieňmi. Zákazníčky si dávajú vlasy zastrihávať do jednej dĺžky, potom je to klasický postupný zostrih, ale nájdu sa aj odvážnejšie zákazníčky a dávajú si asymetrické zostrihy na pánsky spôsob,“ vysvetľuje kaderníčka.

„Aktuálne pánske strihy, je strih londýnskeho štýlu alebo v kaderníckom slovníku ,,prehadzovačka.“ Vchná partia vlasov na temene sa strihá do jednej strany. Nájdu sa chlapci, ktorím robíme na vlasy vzory v podobe pásikov a vzorov, ktoré si vymyslia. Najčastejšie sa muži dávajú strihať do stratena, prípadne strojčekom celú hlavu alebo si dávajú číro," opisuje odborníčka.

Dodáva, že veľa mužov sa necháva inšpirovať strihmi, ktoré nosia herci, športovci, ktorých obdivujú. „Väčšina mužov a žien preferuje klasiku. Často sa stáva, že prídu do salónu s tým, že túžia po zmene. Keď im niečo navrhneme dostanú strach a ostávajú pri klasike, čo je škoda. Každého kaderníka poteší, keď môže vymýšľať, tvoriť, meniť a vylepšovať.“

Fotografie sú časté

Kaderníčka sa často stretáva s tým, že zákazník si prinesie fotografiu, ako chce byť ostrihaný. „No vždy musíte klienta upozorniť, že to nebude na 100 percent rovnaké. Klientke s jemnejšími a slabšími vlasmi nemôžete urobiť napríklad mikádo. Taktiež treba klientku upozorniť na možné poškodenia, reakcie vlasov pri zmene farby.Je dôležité si všímať aj farbu pleti zákazníčky, očí, tvar tváre, opýtať sa na zamestnanie a podľa toho poradiť strih a farbu vlasov,“ rozpráva Hurtalová.

V poslednom čase sa často stretáva s tým, že najmä muži majú predpísané strihy, ktoré ich zamestnávateľ akceptuje a nemôžu si dovoliť žiadne výstrelky.

Povie svoj názor

„Denne vyjadrujem svoj názor k strihom, farbám a účesom. Nie je mi jedno ako bude klient alebo klientka vyzerať. Často sa mi ale stáva, že majú svoju predstavu a je im jedno, čo hovoríte. Chcú, aby ste im urobili na vlasoch to, čo si želajú,“ opisuje skúsenosti kaderníčka.

Na otázku, s akou najšialenejšou účesovou požiadavkou sa stretla, povedala. „Šialené mi príde, keď klientka chce hneď a zaraz byť blond a jej aktuálna farba vlasov je napríklad čierna. Tiež, keď sa klienti majú chuť sami strihať a kaderník to musí zachraňovať. Alebo, keď si blond klientka nanesie na vlasy naturálnu hnedú farbu a príde so zelenými vlasmi. Keď som proti danému kaderníckemu úkonu, upozorním klienta, že to urobím na jeho zodpovednosť, prípadne dám klientke podpísať doklad, že bola poučená o nežiadaných výsledkoch.“

Základné rady, keď chce žena dobre vyzerať

  • aspoň raz do mesiaca navštíviť kadernícky salón a absolvovať vlasovú kúru, regeneráciu podľa potreby
  • nefarbiť si vlasy doma sama a hlavne neexperimentovať, pretože to nemusí dopadnúť dobre
  • chodiť pravidelne na podstrihnutie vlasov
  • zainvestovať do profesionálnych kaderníckych výrobkov určených na každodennú starostlivosť o vlasy
  • používať ochranné oleje na vlasy pred tepelnou úpravou a každý deň si poriadne rozčesávať vlasy a dodávať im výživu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM