Jozef Gürtler Kultúra

3. ročník Festivalu seniorov

V dňoch 14. a 15. októbra sa uskutoční 3. ročník Festivalu seniorov. Program podujatia je rozdelený do dvoch častí. Súčasťou festivalu bude konferencia venovaná problematike seniorov, na ktorej sa bude hovoriť o právach seniorov a odznejú príspevky o

„Festival seniorov vyvrcholí v piatok 15. októbra kultúrnou časťou na Mariánskom námestí. Program vytvoria rôzne súbory seniorov zo Žiliny a okolia. Festival organizuje spolu s Mestom Žilina aj Fórum pre pomoc starším a Senior klub Priatelia zo Žiliny,“ uviedol Pavel Požoni, zástupca prednostu Mestského úradu v Žiline.

Festival seniorov sa už tradične koná v októbri – mesiaci úcty k starším. Cieľom festivalu je predstaviť umeleckú tvorivosť a zručnosť seniorov, ktorí sa predstavujú hudbou, tancom, spevom, prehliadkou ľudových krojov, ručnými prácami a tradičnou Kuchyňou starých materí. Účastníci festivalu sa môžu tešiť na vystúpenia niekoľkých folklórnych súborov, speváckych skupín, heligónkarov, ale aj na ďalšie sprievodné akcie – výstava ručných prác seniorov vo vestibule Mestského úradu Žilina, stánky Senior klubu Priatelia a Živeny Žilina na Mariánskom námestí.

15. 10. 2010, 13.00– 18.30, hlavný program na Mariánskom námestí – účinkujúci: Folklórna skupina Cibulník (Lietavská Svinná), Javorník (Štiavnik), Folklórna spevácka skupina Závadské ženy (Lietavská Závadka), Klub dôchodcov Párnica (Párnica), Kysucké Margaréty (Kysucké nové Mesto), Kysucké žubrienky (Kysucké nové Mesto), Satelitný klub Banícko (Dolný Kubín) Satelitný klub Kňažia (Dolný Kubín), Senior klub Priatelia (Žilina), Spevácka skupina Heligonkári (Veľké Rovné), Spevácka skupina Živena (Spolok slovenských žien Žilina), Súbor Krásňanka (Krásno nad Kysucou), Sučianka (Sučany).

Konferencia na tému „Kvalita a dôstojnosť života starších občanov“ sa uskutoční 14. 10. o 12.00 hod. a 15. 10. o 9.30 hod. v malej zasadačke MsÚ Žilina. Vstup na konferenciu je voľný.

Mesto Žilina zriadilo 3 denné centrá, ktoré výrazne prispievajú k zvýšenej kvalite života žilinských seniorov: na sídlisku Vlčince, v mestskej časti Strážov a v centre mesta na ul. Horný Val. Dôchodcovia v nich majú k dispozícii počítače s pripojením na internet, telocvičňu i množstvo krúžkov, napr. country tancov, jogy, esperanta, maľovania, drôtikovania, fotografický, turistický i literárno-poetický krúžok.

Mesto Žilina vychádza v ústrety seniorom aj ďalšími krokmi. Od roku 2009 umožnilo ľuďom nad 70 rokov celoročný bezplatný vstup na Mestskú krytú plaváreň a súčasne aj do vonkajšieho areálu na letné bazény. Od januára 2009 môžu občania nad 70 rokov bezplatne cestovať žilinskou MHD. Túto službu využíva približne 5 300 seniorov. Žilinskí seniori sa môžu stravovať v jedálni na Vlčincoch, kde sa denne pripraví priemerne 800 obedov, odkiaľ zhruba 445 obedov každý deň rozvážajú do denných centier v Strážove a na Hornom Vale i chorým a osamelým seniorom v rámci opatrovateľskej služby.

[right]zdroj: mesto Žilina[/right]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM